2 Eylül 2016 Cuma

Гимн Советского Союза/ Gimn Sovetskogo Soyuza

Yanılmıyorsam 1943 veya 44'de, savaş devam ederken , Alexander Alexandrov tarafından bestelenen ve Stalin tarafından sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği devlet ( veya uluslar) marşı olarak kabul edilen marş.

Hatırlatmak gerekir ki, daha öncesinde sovyetler "enternasyonal"i söylemekteydiler.

Enternasyonal yerine böyle yeni bir marşın getirilmesi gerek o dönemin enternasyolanistleri gerekse bugünkü temsilcileri tarafından türlü türlü politik tartışmalara konu edilmişse de, parça armonik olarak güç ve estetiğin en parıltılı bileşimlerinden biridir ve hakkı teslim edilir.

Lakin, o günden bugüne bestesi pek değişmese de, sözleri zaman içinde kah doğal seleksiyona uğramış, kah mutasyona maruz bırakılmıştır.

60'lı ve 70'li yılarda, bilhassa Stalin'e yapılan atıflar uzaklaştırılmıştır.

Sovyetler birliği'nin dağılmasını takiben, rusya federasyonu aynı marşı kendi ulusal marşı olarak kabul etmiş, ve ama bu kez de komunizm atıfları tırtıklanmıştır.

Sözleri böyle böyle piç edilmiş olsa da, beste olarak hala hem kopartma hem de silkmede epik bir anıttır. ( Öyle ki, s.s.c.b nın dağılmasının ardından rusya federasyonu sporcularının biz yeni bir ulusal marş istemiyoruz çünkü başka hiçbir marş ile bunun kadar gaza gelemiyoruz dedikleri bile rivayet edilir)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder